Unitarian Fellowship

The Unitarian Fellowship of Lawrence is located in a century old hedge grove in rural Kansas. The natural scenic location and relationship between exterior and interior influenced the architecture and lighting design.

The lobby supports informal gatherings as well as a kitchen alcove and storage needs. Linear fluorescent coves are incorporated into the ceiling perimeter to provide additional ambient light.

View of the entry area. Linear fluorescent coves are incorporated within the architectural perimeter providing both task and general illumination. MR16 flush-mounted downlights provide dimmable low-level luminance for special functions.

Linear fluorescent coves render the sheer curtain of the coat closet luminous when closed.

View of the linear fluorescent cove detail.

Daylight in combination with electric light frames the sanctuary stage. Flush-mounted MR16 downlights configured in an irregular pattern provide general lighting for the seating area.

The stage is illuminated with a combination of PAR38 tracklights concealed above the ceiling, linear fluorescent coves that wash the back stage wall, and indirect illumination of the wood ceiling above the stage.

View of the stage from the sanctuary perimeter.

Exterior view of the back of the building. The design approach layers architectural form, material, and light into a sophisticated composition.

The new sanctuary addition nestled between the hedge trees and the historic schoolhouse structure offers a site sensitive response to scale, materiality, shelter, and expanse.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X