Frick Chemistry Laboratory, Princeton University

A view of the building entrance. The atrium beyond separates the office and laboratory wings. Photovoltaic panels above are angled to balance energy production, self-shadowing, and solar shading.

In the atrium lobby, round, exterior-style  luminaires are paired on custom brackets that also serve as the ballast  enclosure.

The café serves the internal plaza area. The orange resin panels are washed by lights recessed in the soffit.

A view of the atrium. Downlights in custom-metal ceiling panels coordinate with the bridges and the stairs.

 The magnetic resonance laboratory is a featured lab  with a public aesthetic. Remote metal halide illuminators serve miniature fiber  optic downlights to avoid metallic components and maintenance interruptions  within the 24/7 facility.

Artist-designed colored glass installations in the  office corridors are backlit by LED strips. 13W downlights in 6-inch metal  ceiling strips organize the lighting within the corridors architectural  spacing.

In the labs, the perimeter desks have LED  tasklights and uplights that provide general and egress illumination.

Direct lighting is aligned above each lab bench to  provide 60 footcandles where M/E/P services and 12-foot ceilings do not  facilitate indirect lighting. A busway mounting system allows for different  layouts and can function independent of the specific power feed locations.

White ceilings and concealed services in teaching  labs allow pendant lights to downlight benches and also provide indirect light  for the whiteboards.

A view of the building at night.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X