Atlantic Terminal, submitted by Cline Bettride Bernstein Lighting Design

One of the recent projects contributing to the rebirth and revitalization of downtown Brooklyn is the 10-story Atlantic Terminal Building. The office and retail complex provides substantial square footage-400,000 square feet of office space and 375,000 square feet of retail -over the borough's subway hub at Flatbush and Atlantic Avenues. The entrance to the office portion of the complex is comprised of two lobbies, one on the ground floor and one on the fifth floor. Cline Bettridge Bernstein Lighting Design (CBBLD) and Swanke Hayden Connell Architects are behind the sleek and minimal design, an unexpected treat in spacemaking not often found in a conventional office lobby. Tenants pass through both lobbies, and the lighting was developed to act as a unified whole, a complete experience, despite being divided into two parts. In both spaces-which are long, narrow volumes-the lighting reinforces a sense of visual and physical movement, discretely directing people where they need to go.

At the ground-floor lobby, the ceiling is defined by a series of Barrisol stripes, a seamless translucent material that reflects and enhances ambient light. The illuminated T8 fluorescent ceiling strips echo the bands of a darker accent stone on the floor. These two horizontal planes are brought together volumetrically at the far end of the space, where a single L-shaped slot defines the back wall as a plane, and as a volume, as it ever so slightly turns the corner. Two structural columns clad in white glass, and internally illuminated with base-mounted MR16s, balance the striated promenade. The final accent to this lesson in abstraction is a perimeter ceiling cove, lit with T8 fluorescent lamps set back 10 inches from the cove edge.

Arrival at the fifth-floor lobby presents a variation to the theme already experienced on the ground floor. The Barrisol ceiling strips are repeated, and extended as vertical slots. The effect is a series of illuminated Ls. Opposite this glowing perspective is a canted wood-veneer-paneled wall with a light slot inserted in the middle. A wide linear fluorescent covelight anchors the paneled wall from above. The reception desk at the far end of the lobby is also outfitted in wood and fluorescent illuminated glass panels, a glowing volume that provides an extra level of scale for the 213-foot-long space.

Volumes and planes, edges and surfaces-the two lobby spaces at Atlantic Terminal are an exercise in seamless design. Simple but sophisticated materials and details provide an award-winning integration of architecture and light.

Jury Comments
A very seductive project. • The integration of the concept of materials, the architecture, and the lighting are done in concert. • The light totally defines the space, playing off the surfaces and dichotomy of materials. • There is the tectonics of the space and the tectonics of light. The light itself has a very formal quality, and that is a really positive aspect of the project.