Launch Slideshow

Unitarian Fellowship

Unitarian Fellowship

  • http://www.archlighting.com/Images/572741f8-be3a-4b62-a3f4-fe452ad57aa3_tcm47-526494.jpg

    true

    600

    The Unitarian Fellowship of Lawrence is located in a century old hedge grove in rural Kansas. The natural scenic location and relationship between exterior and interior influenced the architecture and lighting design.

  • http://www.archlighting.com/Images/9c9d1d38-8c70-4e8a-bf5b-a804abc0cfe6_tcm47-526497.jpg

    true

    600

    The lobby supports informal gatherings as well as a kitchen alcove and storage needs. Linear fluorescent coves are incorporated into the ceiling perimeter to provide additional ambient light.

  • http://www.archlighting.com/Images/bc0b540b-697f-4982-bf54-07d3b2ec128e_tcm47-526499.jpg

    true

    600

    View of the entry area. Linear fluorescent coves are incorporated within the architectural perimeter providing both task and general illumination. MR16 flush-mounted downlights provide dimmable low-level luminance for special functions.

  • http://www.archlighting.com/Images/b62cc26e-f772-47ad-bad3-85c595dbfd99_tcm47-526502.jpg?width=572

    true

    572

    Linear fluorescent coves render the sheer curtain of the coat closet luminous when closed.

  • http://www.archlighting.com/Images/9745e43f-10b2-43ca-ab15-2b5ee9a84cd3_tcm47-526505.jpg?width=572

    true

    572

    View of the linear fluorescent cove detail.

  • http://www.archlighting.com/Images/3a95ef80-0b35-4241-871a-af5635f2b698_tcm47-526507.jpg

    true

    600

    Daylight in combination with electric light frames the sanctuary stage. Flush-mounted MR16 downlights configured in an irregular pattern provide general lighting for the seating area.

  • http://www.archlighting.com/Images/37f353ec-2906-4731-bec7-e4320fa49c73_tcm47-526511.jpg

    true

    600

    The stage is illuminated with a combination of PAR38 tracklights concealed above the ceiling, linear fluorescent coves that wash the back stage wall, and indirect illumination of the wood ceiling above the stage.

  • http://www.archlighting.com/Images/01cbe15b-9570-4cd1-8656-61476682d084_tcm47-526513.jpg

    true

    600

    View of the stage from the sanctuary perimeter.

  • http://www.archlighting.com/Images/5635fca4-45c4-4975-a3d8-ada4ac054fb1_tcm47-526516.jpg

    true

    600

    Exterior view of the back of the building. The design approach layers architectural form, material, and light into a sophisticated composition.

  • http://www.archlighting.com/Images/0ea2be9f-981b-4961-98e3-b14ebea9f434_tcm47-526520.jpg

    true

    600

    The new sanctuary addition nestled between the hedge trees and the historic schoolhouse structure offers a site sensitive response to scale, materiality, shelter, and expanse.

 

The Unitarian Fellowship of Lawrence occupies an 1880s schoolhouse set among a century-old hedge grove. The tranquility of the bucolic setting, complete with old growth trees and rolling farmlands, set the tone for a recent lobby and meeting space addition by the Kansas City, Mo., architecture firm El Dorado. The 4,000-square-foot expansion that provided the 150-member congregation with extra room for meetings and community activities, and challenged Derek Porter Studio with developing a lighting scheme that would reinforce the fluid indoor-outdoor relationship established by the architecture.

The designers developed the electric lighting scheme in relation to the project's ample daylight. In the lobby, which also features a kitchen alcove, fluorescent covelights incorporated within architectural folds provide general illumination while concealing the sources. Similar fluorescent strips placed above the kitchen cabinetry work in tandem with an adjacent clerestory window, and fluorescent strips in a coat closet render the sheer curtain that conceals it luminous when closed. Dimmable MR16 flush-mounted downlights provide additional illumination for special functions.

In the meeting space, daylight and electric light were again employed, this time to frame a blond wood “box” that serves as a stage. The room's ambient light comes from flush-mounted MR16s, installed in an irregular pattern across the ceiling plane. The stage itself is illuminated by a combination of PAR38 tracklights concealed above the ceiling and linear fluorescent coves that wash the back wall. All light sources can be controlled from a simple wall-mounted switch box, giving the congregation the power to light their space as the need demands.

Jury Comments
Denise Fong: An elegant integration of the lighting.
Mike Gehring: The architecture is spectacular.
Sandra Stashik: A little gem of a project.

Manufacturers / Applications
Contrast: Adjustable gimbal ring in multi-purpose space H.E.
Williams: T5HO strip fluorescent covelights in lobby and linear fluorescent under-counter striplights in kitchen
Pure Lighting: Trimless MR16 and LED downlights in multi-purpose space
Vision 3: Ring mount
Ruud Lighting: PAR38 stage tracklighting